Четвер, 09.05.2024, 00:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Болехівський ліцей №2 "Науковий"

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Жовтень » 17 » Посвята в козачата
19:00
Посвята в козачата

Посвята в козачата

Встала в небі зоря вечерова

Та й за руки веде зірченят.

Будь здорова, Козацька Покрово!

Найдавніше з осінніх свят!

14 жовтня наша країна відзначала свято Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва і День Захисника України.

День Захисника України – це свято мужнього воїна і визволителя, прекрасного сім’янина і продовжувача роду, порадника і друга. Скільки чоловічих життів забрала у нас Друга світова війна! Скільки мужніх, сміливих воїнів і зараз захищають нашу рідну країну. І хто знає, які пригоди доведеться пережити нашим майбутнім солдатам. Адже не встигнемо озирнутися, як наші маленькі хлопчики стануть дорослими і будуть берегти мир на планеті.

12 жовтня 2017р. в Болехівській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 відбувся захід «Посвята в козачата». Як і кожного року, в козачата посвячували учнів 2-их класів. Наша мандрівка – в історію давню і близьку, тому хотілося поєднати розповідь про славну Січ Запорозьку з тими піснями і думами, що їх складав народ про своїх героїв, богатирів з нашим часом...

У народі існує багато легенд про випробування прийому в козаче товариство. Розповідають, що після того як хлопець перехреститься, його пригощали пекучим від перцю борщем. Новачок мав його з’їсти, запиваючи гіркою водою. Після того вели туди, де на Дніпрі лежала перекинута між скелями колода: хлопець мав пройти тим ,,містком”, не зірвавшись у воду. Подолавши цей іспит, майбутній козак повинен був пропливти певну відстань проти течії в смузі Дніпровських порогів.

Але й це ще не все. Хлопець повинен був, осідлавши дикого лошака чолом до хвоста, без сідла й вуздечки проскакати полем і повернутися неушкодженим. Якщо хлопець ,,на дикому лошаку скакав”, то це означало – у козаки годиться.

І саме на змаганнях, які підготували класні керівники Юзьків Надія Ярославівна та Долішна Галина Василівна, учні 2-их класів продемонстрували свої вміння, кмітливість, спритність. Ми побачили, що вони гідні називатися козачатами.

Відомо, що козаки, зібравшись гуртом на відпочинку, дуже любили співати разом. Тож і наші маленькі козачата з вчителями музики Досяк Наталією Романівною і Косом Олегом Ярославовичем доказали нам, що добре знаються на народних піснях і гарно їх співають.

Заступник директора з виховної роботи Купрій М.М. та педагог-організатор Кіхтей І.Г. підготували сценарій свята та провели його на високому ідейно-патріотичному рівні.

Слава Україні!

Героям слава!

Педагог-організатор Кіхтей І.Г.

Переглядів: 540 | Додав: Chizhik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright MyCorp © 2024
uCoz